top of page
Actuele AKKA exposities
Expositie "Ongelofelijk!' - 5 april t/m 15 augustus 2023 - Salon vanBeresteyn Veendam

Bestaat er een thema dat alle poriën van een kunstenaar meer openzet dan ‘Ongelofelijk’? Vanaf woensdag 5 april t/m 15 augustus 2023 exposeren zeventien kunstenaars in salon vanBeresteyn in Veendam schilderijen en beeldhouwwerk waarmee ze laten zien wat in hun ogen Ongelofelijk! is.
De AKKA kunstenaars hebben dit thema met passie omarmt. Meer dan 40 kunstwerken over ongelofelijk mooie natuur, intense portretten, bijzondere stillevens en religie. Laat u verwonderen door onze AKKA kunstenaars en aanschouw zelf: “Ongelofelijk dat ze dit kunnen!” Zaterdag 8 april om 16.00 wordt de expositie geopend door Mieke Mulders, conservator en directeur a.i. van het Stedelijk Museum Meppel. Iedereen is van harte welkom.

De deelnemende kunstenaars zijn Ine Hoejenbos, Marieke Laverman, Diane Brodie, Koosje Zomer, Marian Kramers, Erna Kroezen, Peter Tholen, Maartje Bezemer, Paulien Sprenger, Cindy Sprokel, Janny Pieck-Plantinga, Susan Ekkel, Sieuwke Ronner, Mineke Gravers, Sonja van Beuzekom, Julia Dake en Machteld Kee. De poster is ontworpen door kunstenaar Maartje Bezemer.

Salon vanBeresteyn is de kunstgalerie in het Theatercomplex vanBeresteyn. Kunstenaarsvereniging AKKA treedt op als galeriehouder. De Salon is dagelijks te bezoeken tijdens openingstijden van het cultuur- en congrescentrum vanBeresteyn. Adres: Museumplein 5A, 9641 AD Veendam. De ingang is via het Grand Café en gratis toegankelijk.
 

Expositie ‘Een bijzondere rondreis’ – 28 maart t/m 7 juni 2023 – Kunsthuis De Woage

De schilderijen van Margriet Kroeze en Koosje Zomer hebben een hele reis achter de rug. Samen met collega’s van AKKA was de start van de expositie ‘De Klassieke Verbinding, Groningen – Riga’ (waar de werken onderdeel van uitmaakten), in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Daarna reisden de werken naar het Mencendorfa nams Museum in Riga en eindigde de expositie midden december 2022 op de Letse ambassade in Den Haag. Eindpunt voor de werken van Margroet en Koosje vormt de expositie ‘Een bijzondere rondreis’ in Kunsthuis De Woage in Hollandscheveld. Daar wordt het verhaal achter deze bijzondere reis verteld.

 

Kunsthuis de Woage is geopend op woensdag van 13 tot 17 uur (Riegshoogtendijk 184) en op afspraak (06-81670253).

AKKA Expositie - 18 maart t/m 29 april 2023 - Kunstcafé Appelscha

De nieuwe expositie van Kunstenaarsvereniging AKKA wordt op 18 maart om 16:00 uur geopend in Kunstcafé Appelscha. De vijf AKKA exposanten (Monika Gerritsen, Ine Hoejenbos, Machteld Kee, Margriet Kroeze en Antoinette Vundering) zijn afgestudeerd aan de Klassieke Academie in Groningen. Er zijn schilderijen, beelden en tekeningen te bewonderen. De expositie is tijdens openingstijden van het Kunstcafé (zaterdag en zondag 13:00 – 18:00 uur) en/of tijdens de concerten te zien tot 30 april.

Deelnemers.

Machteld Kee. Haar beelden vangen de tijdgeest en tonen de beweging van kleding en stof in combinatie met vrouwelijke vormen, gevat in steen, keramiek en metaal. Ze maakt gebruik van verschillende technieken om de vele facetten van het vrouwelijke zichtbaar te maken en haar werken zetten aan tot nadenken.
Monika Gerritsen. Dynamische tekeningen en bronzen beelden waarin transparantie ontstaat door beweeglijkheid. In haar grote tekeningen zijn lijnen aanwezig die dansen in een uitgestrekte ruimte en zo een gevoel van levendige ritmes creëren.
Ine Hoejenbos is vooral gefascineerd door het introverte en haar aandacht voor de menselijke geest en emoties is duidelijk terug te vinden in haar beeldend werk. Haar werk is hoofdzakelijk figuratief en uitgevoerd in klei, hout, steen of brons.
Margriet Kroeze schildert realistische landschappen, stillevens en interieurs waarin licht en donker een belangrijke rol spelen. Ze verbeeldt de schoonheid, wijsheid en wreedheid van de natuur en haar schilderijen ademen rust en schoonheid.
Antoinette Vunderink haar werk bestaat voornamelijk uit schilderijen. Haar werk is te herkennen aan de intense verbinding en ontmoeting die zij creëert tussen haarzelf en het onderwerp.

Meer informatie op www.kunstcafeappelscha.nl
 

Expositie "Door de bomen het bos zien' - 8 januari t/m 26 maart 2023 - Kasteel Groeneveld Baarn
Kunstenaars Mineke Gravers en Marja Dijkstra hebben beide iets met bomen. Kleur, verf en het subtiele spel van licht en donker geven een magische kijk op bomen en de natuur. Bomen staan voor groei en kracht. Mineke komt op haar wandelingen bomen tegen, die haar wat vertellen. Wat haar raakt, zet ze om in kleur en verf. Marja streeft ernaar bomen een andere identiteit te geven, een metamorfose in het landschap, waardoor het subtiele spel van licht en donker je meeneemt in en andere wereld.

Herma de Jong, geïnspireerd door beide kunstenaars en door haar liefde voor de natuur, heeft lichtinstallaties ontworpen voor deze tentoonstelling.

Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2 Baarn. open: di t/m zo 11 -17 uur.

Expositie 'Art Nouveau' - 11 december t/m 4 april 2023 - Salon vanBeresteyn Veendam

Vandaag de dag is er een ware revival van de  Jugendstil, Art Deco en Art Nouveau; alle benamingen voor de stroming tussen ca. 1890 en 1930. Werken uit die tijd herken je vooral aan vloeiende lijnen (de slaolie-stijl) en decoratieve ontwerpen. Deze nieuwe kunst inspireerde destijds veel kunstenaars: beeldhouwers, schilders, architecten, meubelontwerpers etc. In de Veenkoloniën kun je op veel plekken de kenmerkende elementen van de Jugendstil terugvinden in bijvoorbeeld de bouwstijl en diverse ornamenten en decoraties in de woningen.

De expositie Art Nouveau haakt aan bij de tentoonstelling in het Veenkoloniaal Museum in Veendam: ‘Een vleugje Jugendstil in Oost Groningen’. De looptijd van beide tentoonstellingen is vrijwel dezelfde. Waar het Veenkoloniaal Museum vooral voorwerpen en kunstwerken uit die tijd (rond 1900) laat zien, geven de dertien kunstenaars een meer hedendaagse kijk op Art Nouveau. Er zijn schilderijen en beeldhouwwerken te zien en te koop.

Deelnemende kunstenaars:
Annette Hoolsema, Fleur Krist, Alma Ficchi, Diana Roos, Folly Spoelstra, Cindy Sprokel,     
Monique van Gijzel, Koosje Zomer, Sieuwke Ronner, Machteld Kee, Diane Brodie, Peter Tholen    en Mineke Gravers.    
Alle dertien kunstenaars zijn afgestudeerd aan de Klassieke Academie in Groningen. In de eerste drie jaar worden de kunstenaars in opleiding de ins en outs van het schildersvak bijgebracht. Compositie, kleur, materiaalkennis, het menselijk model. Alles wat een professioneel kunstenaar in zijn koffer moet hebben. De laatste twee jaren zijn gericht op de eigenheid van de beeldende kunstenaars. Hoe wil je werken? Wat wil je laten zien, wat maakt jou bijzonder in jouw atelier? Na het eindexamen, afgesloten met een diploma-uitreiking in de Martinikerk in Groningen, staan de kunstenaars er alleen voor. In Veendam laten ze nu zien hoe ze zich hebben ontwikkeld. 

Adres en bezoektijden
De kunstgalerie is gesitueerd aan de buitenzijde van het Theatercomplex vanBeresteyn. De kunstenaarsvereniging AKKA treedt op als galeriehouder. De Salon is dagelijks te bezoeken tijdens openingstijden van het cultuur- en congrescentrum vanBeresteyn. Adres: Museumplein 5A, 9641 AD Veendam. De ingang is via het Grand Café.

 

bottom of page